Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z podgrzybkami
Polędwiczka wieprzowa jest moim zdaniem jednym z łatwiejszych mięs do przygotowania. W tej wersji całą polędwiczkę podsmażyłam na grillowej patelni i podałam ze śmietanowym sosem z podgrzybkami.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
sól
1 ząbek czosnku
oliwa
Sos:
1 szklanka wcześniej podgotowanych podgrzybków (mogą być mrożone)
1 cebula
1/2 szklanki śmietany kremówki
ok. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka masła
sól
pieprz
Polędwiczkę dzień wcześniej solimy, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
W dniu następnym robimy sos. Grzyby zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do grzybów. Doprawiamy rozmarynem i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy kremówkę i czekamy aż sos się zagotuję. Doprawiamy pieprzem.
Rozgrzewamy grillową patelnię. Smażymy polędwiczkę ok. 20 minut. Po tym czasie odkładamy na chwilę na deskę, aby mięso odpoczęło. Kroimy na plastry i polewamy sosem śmietanowo - grzybowym. Smacznego
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
sól
1 ząbek czosnku
oliwa
Sos:
1 szklanka wcześniej podgotowanych podgrzybków (mogą być mrożone)
1 cebula
1/2 szklanki śmietany kremówki
ok. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka masła
sól
pieprz
Polędwiczkę dzień wcześniej solimy, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
W dniu następnym robimy sos. Grzyby zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do grzybów. Doprawiamy rozmarynem i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy kremówkę i czekamy aż sos się zagotuję. Doprawiamy pieprzem.
Rozgrzewamy grillową patelnię. Smażymy polędwiczkę ok. 20 minut. Po tym czasie odkładamy na chwilę na deskę, aby mięso odpoczęło. Kroimy na plastry i polewamy sosem śmietanowo - grzybowym. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz