Oponki serowe
Oponki serowe kojarzą mi się z dzieciństwem, jak robiła je moja mama. Są przepyszne, dlatego też postanowiłam przygotować je na Tłusty Czwartek. Polecam, ponieważ ich wykonanie jest proste i szybkie.
Składniki:
250 gram mąki pszennej
250 gram sera białego półtłustego
50 gram cukru
2 żółtka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki octu
120 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki wykładamy na deskę i zagniatamy do uzyskania do jednolitej masy. Gotową masę dzielimy na pół. Ciasto wałkujemy na grubość 1/5 cm. Podsypujemy mąką, aby nie przywarło do deski. Wkrawamy szklanką kółka, następnie otwory kieliszkiem.
W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Jak będzie mocno rozgrzany smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Składniki:
250 gram mąki pszennej
250 gram sera białego półtłustego
50 gram cukru
2 żółtka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki octu
120 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki wykładamy na deskę i zagniatamy do uzyskania do jednolitej masy. Gotową masę dzielimy na pół. Ciasto wałkujemy na grubość 1/5 cm. Podsypujemy mąką, aby nie przywarło do deski. Wkrawamy szklanką kółka, następnie otwory kieliszkiem.
W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Jak będzie mocno rozgrzany smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz