Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami
To kolejna odsłona makaronu. Tym razem w roli głównej cannelloni. Prosty pomysł na smaczny obiad. Zapraszam do obejrzenia i również samodzielnego wykonania we własnym domu.
Składniki:
paczka makaronu cannelloni
Na farsz:
300 gram szynki wieprzowej
1 pierś z kurczaka
10 małych pieczarek
1 mała cebula
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 jajko
ok. 60 gram sera grana padano
1 łyżeczka smalcu
Na sos:
opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram)
1 cebula
1/4 papryki czerwonej
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy zmielone mięso. Po kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie. Podsmażamy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygnie dodajemy 1 jajko i ser grana padano starty na tartce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wykonanie sosu:
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę kroimy w kostkę o podsmażamy na patelni na złoty kolor.Dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy cienką warstwę sosu. Farszem nadziewamy cannelloni (dość ściśle, aby wypełnić całość). Układamy ściśle w naczyniu. Całość polewamy pozostałą częścią sosu. Na wierzch posypujemy startym serem grana padano. Zapiekamy przez 30 minut w temp. 180 st. C Smacznego :)
Składniki:
paczka makaronu cannelloni
Na farsz:
300 gram szynki wieprzowej
1 pierś z kurczaka
10 małych pieczarek
1 mała cebula
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 jajko
ok. 60 gram sera grana padano
1 łyżeczka smalcu
Na sos:
opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram)
1 cebula
1/4 papryki czerwonej
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy zmielone mięso. Po kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie. Podsmażamy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygnie dodajemy 1 jajko i ser grana padano starty na tartce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wykonanie sosu:
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę kroimy w kostkę o podsmażamy na patelni na złoty kolor.Dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy cienką warstwę sosu. Farszem nadziewamy cannelloni (dość ściśle, aby wypełnić całość). Układamy ściśle w naczyniu. Całość polewamy pozostałą częścią sosu. Na wierzch posypujemy startym serem grana padano. Zapiekamy przez 30 minut w temp. 180 st. C Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz