Tort z kremem z białej czekolady i śmietany i żelem z truskawek
Kolejne urodziny i kolejny rok do przodu. Z tej oto okazji upiekłam tort z kremem śmietanowym i białej czekolady z żelem z truskawek.
Tort wykonany z biszkoptu w tortownicy o średnicy 22 cm (mały).
Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
Krem z bitej śmietany i białej czekolady.
Składniki:
600 ml kremówki (30% lub 36 %)
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania śmietan fix
Do garnka wlewany kremówkę. Dodajemy podzieloną na małe tabliczki białą czekoladę (ważne, aby była w temperaturze pokojowej, ponieważ szybciej się rozpuści). Podgrzewamy na najmniejszym gazie. Mieszamy co jakiś czas, aż czekolada rozpuści się. Następnie odstawiamy do lodówki do następnego dnia, aby dobrze się schłodziła.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki masę śmietanowo-czekoladową, dodajemy śmiatan fix i dobrze ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Żel truskawkowy (ja wykorzystałam mrożone truskawki)
Składniki:
500 gram truskawek
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Truskawki rozmrożone w połowie wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy intensywnie aż się dokładnie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
Kilka truskawek
galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie porcji wody.
Poncz:
1.2 szklanki wody
1/2 soku z cytryny
2 łyżki cukru.
Wszystkie składniki podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Studzimy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy blat polewamy ponczem. Smarujemy najpierw żelem truskawkowym, następnie masą śmietanowo - czekoladową. Na wierzchu układamy truskawki i polewamy galaretką, która zaczyna gęstnieć. Boki posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Tort wykonany z biszkoptu w tortownicy o średnicy 22 cm (mały).
Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
Krem z bitej śmietany i białej czekolady.
Składniki:
600 ml kremówki (30% lub 36 %)
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania śmietan fix
Do garnka wlewany kremówkę. Dodajemy podzieloną na małe tabliczki białą czekoladę (ważne, aby była w temperaturze pokojowej, ponieważ szybciej się rozpuści). Podgrzewamy na najmniejszym gazie. Mieszamy co jakiś czas, aż czekolada rozpuści się. Następnie odstawiamy do lodówki do następnego dnia, aby dobrze się schłodziła.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki masę śmietanowo-czekoladową, dodajemy śmiatan fix i dobrze ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Żel truskawkowy (ja wykorzystałam mrożone truskawki)
Składniki:
500 gram truskawek
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Truskawki rozmrożone w połowie wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy intensywnie aż się dokładnie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
Kilka truskawek
galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie porcji wody.
Poncz:
1.2 szklanki wody
1/2 soku z cytryny
2 łyżki cukru.
Wszystkie składniki podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Studzimy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy blat polewamy ponczem. Smarujemy najpierw żelem truskawkowym, następnie masą śmietanowo - czekoladową. Na wierzchu układamy truskawki i polewamy galaretką, która zaczyna gęstnieć. Boki posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz