Saszetki szpinakowe w cieście francuskim /Szpinak z serem kozim w cieście francuskim
Szpinak - oprócz tego, że jest zdrowy to można go podać na wiele sposobów. Tym razem pomysł ten powstał od początku w mojej głowie i postanowiłam go zrealizować. Należę do fanów szpinaku, więc nieskromnie muszę przyznać, że bardzo mi ta wersja przypadła do gustu. Polecam.
Składniki:
blat gotowego ciasta francuskiego
szpinak (użyłam mrożonego ok. 1 szklanki)
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
1 łyżka smalcu
pokrojony w kostkę ser kozi
1 żółtko do posmarowania
Szpinak rozmrażamy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż wyparuje woda (ok. 5-7 minut). Ostawiamy do ostygnięcia.
Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Dzielimy wzdłuż na 3 paski, następnie na kwadraty. Na środku kładziemy kulkę farszu wielkości małego orzecha włoskiego. Na wierzchu posypujemy serem kozim. Zawijamy w sakiewki. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 220 st.C przez 10 minut. Smacznego
Zapraszam do pozostawienia komentarza i z góry dziękuję.
Składniki:
blat gotowego ciasta francuskiego
szpinak (użyłam mrożonego ok. 1 szklanki)
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
1 łyżka smalcu
pokrojony w kostkę ser kozi
1 żółtko do posmarowania
Szpinak rozmrażamy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż wyparuje woda (ok. 5-7 minut). Ostawiamy do ostygnięcia.
Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Dzielimy wzdłuż na 3 paski, następnie na kwadraty. Na środku kładziemy kulkę farszu wielkości małego orzecha włoskiego. Na wierzchu posypujemy serem kozim. Zawijamy w sakiewki. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 220 st.C przez 10 minut. Smacznego
Zapraszam do pozostawienia komentarza i z góry dziękuję.
Komentarze
Prześlij komentarz