Pierś z kurczaka w sosie paprykowo - śmietanowym
Pomysł na szybki obiad zarówno dla dziecka, jak i dorosłego. Kilka składników połączonych w całość uczyniło danie smaczne. Polecam, jak ktoś nie pomysłu na obiad. Wykonanie proste, wręcz banale, a efekt ciekawy. I nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych :)
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża papryka czerwona
sól, pieprz, cukier
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
1 szklanka śmietany 18 % lub 12 %
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
szczypiorek
liść laurowy
ziele angielskie
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z makaronem, ziemniakami lub wedle uznania. smacznego.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża papryka czerwona
sól, pieprz, cukier
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
1 szklanka śmietany 18 % lub 12 %
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
szczypiorek
liść laurowy
ziele angielskie
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z makaronem, ziemniakami lub wedle uznania. smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz