Papryka faszerowana mięsem i warzywami
Nadszedł czas, kiedy postanowiłam zająć się białą papryką. Jest idealna do faszerowania. To propozycja podania, która smakuje mi najbardziej. Polecam ten przepis, ponieważ połączenie wieprzowiny z papryką, cukinią świetnie ze sobą współgra.
Składniki:
6 białych papryk średniej wielkości
1/2 kilograma łopatki wieprzowej mielonej
2 cebule
1.2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
wywar warzywny
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
3 liście laurowy
200 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
rozmaryn
ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
Paprykę dokładnie myjemy. Od góry wycinamy otwór, wycinając pozostałość po łodydze. Przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię startą na jarzynowej tartce, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryki. Układamy ciasno w garnku.
Dodajemy wywar warzywny i stawiamy garnek na ogniu. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach.. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli jest za kwaśny można dodać cukier. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Smacznego.
Składniki:
6 białych papryk średniej wielkości
1/2 kilograma łopatki wieprzowej mielonej
2 cebule
1.2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
wywar warzywny
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
3 liście laurowy
200 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
rozmaryn
ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
Paprykę dokładnie myjemy. Od góry wycinamy otwór, wycinając pozostałość po łodydze. Przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię startą na jarzynowej tartce, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryki. Układamy ciasno w garnku.
Dodajemy wywar warzywny i stawiamy garnek na ogniu. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach.. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli jest za kwaśny można dodać cukier. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz