Knedle z truskawakami
Sezon truskawkowy w pełni, więc na moim stole zagościły knedle z truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne.
Składniki na ciasto:
1/2 kg ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę
2 jajka
ok. 300 dkg mąki psennej
szczypta soli
szczypta cuktu
Farsz:
truskawki
cukier
Do polania:
masło prawdziew (ok. 1/2 kostki)
bułka tarta
Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę
składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki. Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy masłem z bułką. Smacznego.
Składniki na ciasto:
1/2 kg ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę
2 jajka
ok. 300 dkg mąki psennej
szczypta soli
szczypta cuktu
Farsz:
truskawki
cukier
Do polania:
masło prawdziew (ok. 1/2 kostki)
bułka tarta
Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę
składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki. Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy masłem z bułką. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz