Ciasto truskawkowe/wiśniowe z pianką
Przepis ten dostałam od mojej sąsiadki Ani. To ciasto piekłam już go kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszne. Owoce można użyć różne. Tym razem w roli głównej truskawki.
Składniki:
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą część zostawiamy na spód). Część na wierzch ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Spód wykładamy w blasze o wymiarach 33 cm x 20 cm. Pieczemy w temp. 190 st.C 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na piankę budyniową:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 opakowania budynku bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
1/2 szklanki oleju
Ubijamy pianę z białek i cukru. Następnie dodajemy budynie i na końcu olej. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita.
Dodatkowo:
truskawki (niecały kilogram)
Na ostudzony spód wylewamy masę, dodajemy owoce. Na wierzch ścieramy na tartce resztę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut w temp.170st.C
Bardzo smaczna wersja z wiśniami:
Składniki:
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą część zostawiamy na spód). Część na wierzch ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Spód wykładamy w blasze o wymiarach 33 cm x 20 cm. Pieczemy w temp. 190 st.C 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na piankę budyniową:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 opakowania budynku bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
1/2 szklanki oleju
Ubijamy pianę z białek i cukru. Następnie dodajemy budynie i na końcu olej. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita.
Dodatkowo:
truskawki (niecały kilogram)
Na ostudzony spód wylewamy masę, dodajemy owoce. Na wierzch ścieramy na tartce resztę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut w temp.170st.C
Bardzo smaczna wersja z wiśniami:
Komentarze
Prześlij komentarz