Marchewka karmelizowana w miodzie
Marchewka to jeden ze smaczniejszych warzyw. Zastosowane w kuchni ma szerokie. Przygotowując dziś obiad przygotowałem je w innej odsłonie. Wyszły bardzo smaczne - chrupiące i słodkie od karmelu uzyskanego z miodu.
Składniki:
5 cienkich marchwi
2 łyżki stołowe miodu
50 gram masła
sól, pieprz
Marchewkę obrać i pokroić na ok. 4-5 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować około 7-8 minut.Następnie marchewkę odcedzić. W drugim rondelku roztopić masło i wrzucić marchewkę, obsmażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać miód. Zmniejszamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Czekamy, aż marchewki się zeszklą. Im dłuższy czas smażenia w miodzie, tym bardziej marchewki są skarmelizowane. Smacznego
Składniki:
5 cienkich marchwi
2 łyżki stołowe miodu
50 gram masła
sól, pieprz
Marchewkę obrać i pokroić na ok. 4-5 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować około 7-8 minut.Następnie marchewkę odcedzić. W drugim rondelku roztopić masło i wrzucić marchewkę, obsmażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać miód. Zmniejszamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Czekamy, aż marchewki się zeszklą. Im dłuższy czas smażenia w miodzie, tym bardziej marchewki są skarmelizowane. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz