Deser owocowy z bitą śmietaną i galaretką
Desery na bazie bitej śmietany z dodatkami są według mnie najsmaczniejsze. Wykonanie bardzo łatwe i deser gotowy. Dosłownie z kilku składników można wyczarować naprawdę coś pysznego.
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka glukozy (lub śmietan fix)
2 łyżki cukru pudru
1 paczka ciasteczek zbożowych
2 galaretki (chodzi dwa różne kolory - przygotowujemy w połowie porcji wody, jaka jest na opakowaniu)
mango
borówki amerykańskie
czekolada
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut na szybkich obrotach. Dodajemy glukozę (śmietan fix) i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasteczka kruszymy na małe kawałeczki. Galaretki kroimy w kostkę. Z mango drylujemy kuleczki specjalną " łyżką". W pucharkach układamy warstwy. Na spód pokruszone ciasteczka, łyżka śmietany, galaretki, mango, bita śmietana, galaretki, mango, borówki. Na wierzchu posypujemy wiórkami z czekolady. Odstawiamy do lodówki,aby stężało. Smacznego.
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka glukozy (lub śmietan fix)
2 łyżki cukru pudru
1 paczka ciasteczek zbożowych
2 galaretki (chodzi dwa różne kolory - przygotowujemy w połowie porcji wody, jaka jest na opakowaniu)
mango
borówki amerykańskie
czekolada
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut na szybkich obrotach. Dodajemy glukozę (śmietan fix) i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasteczka kruszymy na małe kawałeczki. Galaretki kroimy w kostkę. Z mango drylujemy kuleczki specjalną " łyżką". W pucharkach układamy warstwy. Na spód pokruszone ciasteczka, łyżka śmietany, galaretki, mango, bita śmietana, galaretki, mango, borówki. Na wierzchu posypujemy wiórkami z czekolady. Odstawiamy do lodówki,aby stężało. Smacznego.
WITAM,
OdpowiedzUsuńZapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!
Więcej na;
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html