Ciasto z rabarbarem
Sezon owocowo-warzywny ruszył, więc przyszedł czas na rabarbar. Najbardziej lubię jego smak w tym cieście. To sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się udaje i jest smaczne.
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wałkujemy na prostokątnej blasze (25cmx35cm- może być mniejsza i wtedy ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Dodatkowo:
Masa owocowa:
ok. 1 kg rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego)
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
Rabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto.
Piana:
2 białka
2 łyżki cukru pudru
Ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na rabarbar.
Całość pieczemy w temperaturze 120 st., aż piana się zarumieni. Smacznego
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wałkujemy na prostokątnej blasze (25cmx35cm- może być mniejsza i wtedy ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Dodatkowo:
Masa owocowa:
ok. 1 kg rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego)
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
Rabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto.
Piana:
2 białka
2 łyżki cukru pudru
Ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na rabarbar.
Całość pieczemy w temperaturze 120 st., aż piana się zarumieni. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz