Pizzerinki / Pizza domowa
Tradycyjna pizza to jeden duży placek z różnymi dodatkami.. Postanowiłam tym razem zrobić małe pizzerinki, każdą z innymi dodatkami.
Składniki na blat:
1 1/2 szkl.mąki
75 gram drożdży (3/4 paczki)
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1/2 szkl.ciepłej wody
Rozrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Następnie dzielmy ciasto na 4 części formujemy okrągłe spody wielkości ok. 12-15 cm.
Pieczemy w temp. 220 st.C - 15-20 minut.
Wersja nr 1 - Zielono mi
Dodatki: pesto, pieczarki z cebulą, brokuł, fasolka szparagowa, seler naciowy (pokrojony w kostkę), ser żółty (tarty), oregano
Spód smarujemy pesto.
Brokuł i fasolę szparagową krótko obgotowujemy, pieczarki z cebulą obsmażamy. Pozostałe składniki dodajemy w wersji surowej.
Wersja nr 2 - Wiejska
Dodatki: sos pomidorowy, pieczarki z cebulą (obsmażone), kiełbasa, cebula czerwona w piórkach, papryka czerwona pokrojona w kostkę, ser żółty tarty, oregano
Spód smarujemy sosem pomidorowym.
Wersja nr 3 - Słoneczna
Dodatki: pieczarki z cebulą obsmażone, ser żółty, ugotowane na twardo jajko pokrojone w plastry, kukurydza konserwowa, oregano
Spód smarujemy sosem pomidorowym
Czwarta pizzerinka to mix wszystkich składników, które pozostały. Smacznego :)
Składniki na blat:
1 1/2 szkl.mąki
75 gram drożdży (3/4 paczki)
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1/2 szkl.ciepłej wody
Rozrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Następnie dzielmy ciasto na 4 części formujemy okrągłe spody wielkości ok. 12-15 cm.
Pieczemy w temp. 220 st.C - 15-20 minut.
Wersja nr 1 - Zielono mi
Dodatki: pesto, pieczarki z cebulą, brokuł, fasolka szparagowa, seler naciowy (pokrojony w kostkę), ser żółty (tarty), oregano
Spód smarujemy pesto.
Brokuł i fasolę szparagową krótko obgotowujemy, pieczarki z cebulą obsmażamy. Pozostałe składniki dodajemy w wersji surowej.
Wersja nr 2 - Wiejska
Dodatki: sos pomidorowy, pieczarki z cebulą (obsmażone), kiełbasa, cebula czerwona w piórkach, papryka czerwona pokrojona w kostkę, ser żółty tarty, oregano
Spód smarujemy sosem pomidorowym.
Wersja nr 3 - Słoneczna
Dodatki: pieczarki z cebulą obsmażone, ser żółty, ugotowane na twardo jajko pokrojone w plastry, kukurydza konserwowa, oregano
Spód smarujemy sosem pomidorowym
Komentarze
Prześlij komentarz