Pierogi z ciasta francuskiego z warzywnym farszem
Świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Farsz można właściwie przygotować z każdych warzyw, jakie mamy w lodówce, jednak ja przedstawiam dziś pierogi w kolorowej wersji warzywnej. Oto przepis.
Składniki:
ciasto francuskie
1 jajo do posmarowania
sezam do posypania
Składniki:
ciasto francuskie
1 jajo do posmarowania
sezam do posypania
Składniki na farsz:
2 małe cebule
8 pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki groszku konserwowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka smalcu
Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę i seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Układamy po łyżce farszu i ciasto składamy w po przekątnej na pół, aby powstały trójkąty. Delikatnie sklejamy boki. Na koniec widelcem delikatnie dociskamy boki. Smarujemy pędzelkiem wierch rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 st.C - 12-15 minut. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz