Flaki drobiowe

Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
1 kg żołądków drobiowych (mogą być z kury lub indyka)
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
6 liści laurowych
sól, pieprz
2 łyżki jarzynki
majeranek
papryka czerwona w proszku

Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu

Najpierw przygotowujemy bulion. W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do wrzątku wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka. Dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe, 1 łyżkę jarzynki. Po 40 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (aż warzywa zmiękną). W osobnym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy żołądki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie żołądki odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1 łyżkę jarzynki. Gotujemy ok. 1 godziny (aż żołądki będą miękkie).  Żołądki odcedzamy, kroimy w paski. Mięso z ćwiartek oddzielamy od kości i kroimy na kawałki, warzywa z bulionu ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystko dodajemy do bulionu i cały czas gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy 1 łyżkę papryki czerwonej, 2 łyżki majeranku. Przygotowujemy zasmażkę (na patelni topimy masło, dosypujemy mąkę. Energicznie mieszamy. Po minucie powoli dolewamy bulion cały czas mieszając. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty