Naleśniki z farszem pieczarkowo-paprykowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1/2 litra mleka
1 jajko
mąka pszenna (ponad szklankę)
szczypta soli
olej
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą.
Farsz:
1/2 kg pieczarek
2 małe cebule
1/3 dużej papryki czerwonej
sól, pieprz
zioła prowansalskie
smalec
Dodatkowo:
ser żółty
Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na połowie naleśnika rozkładamy farsz i zawijamy go w rulon. Naleśniki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku w temp.150 st.C, aż ser stopi się i lekko zarumieni. Idealnie pasuje z sosem czosnkowym (przepis znajdziecie tutaj) Smacznego
1/2 litra mleka
1 jajko
mąka pszenna (ponad szklankę)
szczypta soli
olej
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą.
Farsz:
1/2 kg pieczarek
2 małe cebule
1/3 dużej papryki czerwonej
sól, pieprz
zioła prowansalskie
smalec
Dodatkowo:
ser żółty
Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na połowie naleśnika rozkładamy farsz i zawijamy go w rulon. Naleśniki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku w temp.150 st.C, aż ser stopi się i lekko zarumieni. Idealnie pasuje z sosem czosnkowym (przepis znajdziecie tutaj) Smacznego
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję no i smakowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń