Lukier plastyczny
Służy do ozdobienia tortu. Jest idealna masą do przygotowywania różnych ciekawych wzorów. Do zabarwienia używamy barwników spożywczych (w proszku lub w formie żelu).
Składniki:
800 gram cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć mniejsza ilość)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
1-2 łyżki masła(masło powoduje, że lukier jest bardziej plastyczny i łatwiej go formować)
Do szklanki wlewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej żelatynę - mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na blacie wysypujemy cukier puder (ok. połowy porcji). Wlewamy zawartość ze szklaneczki i zagniatamy, podsypując cukrem pudrem. Dodajemy pozostałą część cukru pudru. Gotową masę można barwić. Masło dodajemy, jak masa jest mało plastyczna (czyli sucha)
Ważne:
Składniki:
800 gram cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć mniejsza ilość)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
1-2 łyżki masła(masło powoduje, że lukier jest bardziej plastyczny i łatwiej go formować)
Do szklanki wlewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej żelatynę - mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na blacie wysypujemy cukier puder (ok. połowy porcji). Wlewamy zawartość ze szklaneczki i zagniatamy, podsypując cukrem pudrem. Dodajemy pozostałą część cukru pudru. Gotową masę można barwić. Masło dodajemy, jak masa jest mało plastyczna (czyli sucha)
Ważne:
- kiedy mamy już wyrobioną masę trzeba pamiętać, aby zawinąć w folię spożywczą, ponieważ szybko wysycha
- jak wałkujemy lukier, dobrze jest podsypać małą ilością mąki ziemniaczanej (można użyć cukru pudru). Ewentualnie blat można posmarować oliwą
- lukru plastycznego nie łączymy z bitą śmietaną, ponieważ lukier się rozpuszcza (można łączyć z kremami maślanymi)
Komentarze
Prześlij komentarz