Jajka marynowane w zalewie buraczkowej
Jajka są pyszne. Tym razem przedstawiam je w innej odsłonie. Wizualnie efekt naprawdę ciekawy smak zbliżony do jajka gotowanego na twardo. Myślę, że warto trochę poszaleć i przygotować jajka w nowej odsłonie. Oto przepis.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 małe buraczki
250 ml wody
120 ml octu
1/4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 ziela angielskie
3-4 ziarenka pieprzu
Jajka gotujemy na twardo (tradycyjnie lub sposób ciekawy sposób znajdziesz tutaj). Po ugotowaniu obieramy delikatnie ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Układamy w wysokim szklanym naczyniu, aby zajmowały maksymalnie 3/4 wysokości.
Buraczki myjemy obieramy i kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier. Całość zalewamy wodą z octem.Gotujemy ok. 10 minut na minimalnym ogniu. Po tym czasie marynatę odcedzamy. Jeszcze gorącą zalewamy nasze jajka w słoiku. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na 3 dni. Można krócej ale wówczas buraczkowa część będzie stanowiła tylko obwódkę. Smacznego :)
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 małe buraczki
250 ml wody
120 ml octu
1/4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 ziela angielskie
3-4 ziarenka pieprzu
Jajka gotujemy na twardo (tradycyjnie lub sposób ciekawy sposób znajdziesz tutaj). Po ugotowaniu obieramy delikatnie ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Układamy w wysokim szklanym naczyniu, aby zajmowały maksymalnie 3/4 wysokości.
Buraczki myjemy obieramy i kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier. Całość zalewamy wodą z octem.Gotujemy ok. 10 minut na minimalnym ogniu. Po tym czasie marynatę odcedzamy. Jeszcze gorącą zalewamy nasze jajka w słoiku. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na 3 dni. Można krócej ale wówczas buraczkowa część będzie stanowiła tylko obwódkę. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz