Gulasz z łopatki w sosie z podgrzybków
Ten wspaniały aromat grzybów leśnych unoszący się w domu. No cóż - jestem maniakiem zbierania grzybów w lesie, więc na czas zimy jestem zaopatrzona w spore ich ilości, jak wiewiórka w orzeszki. Tym razem skorzystałam z mrożonych ich zapasów. Oto przepis.
Składniki:
1/2 łopatki wieprzowej
10 dag mrożonych podgrzybków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Łopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę (ok.1 L), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i sól. Gdy mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do garnka. Grzyby kroimy. Jeśli łebki grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego
Składniki:
1/2 łopatki wieprzowej
10 dag mrożonych podgrzybków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Łopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę (ok.1 L), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i sól. Gdy mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do garnka. Grzyby kroimy. Jeśli łebki grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html