Golonka pieczona
Dla mięsożerców to dobra propozycja podania golonki. Zapraszam do gotowania.
Składniki:
Składniki:
golonka bez kości ok. 1 kg
2 duże cebule
sól, pieprz
oliwa
100 ml wody
1 łyżka smalcu
Składniki na sos:
1/2 szklanki oliwy
rozmaryn
słodka papryka w proszku
2 liście laurowe
2 ziarenka angielskie
2 ząbki czosnku
pieprz kolorowy mielony
1 łyżka miodu
Czosnek pokroić. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i wymieszać.
Golonkę opalić na gazie, aby pozbyć się szczeciny. Następnie
pokroić na kilka części (wielkości małej pięści). Oprószyć obficie solą i pieprzem. Wlać 2 łyżki oleju i
wymieszać. Po ok. 20 minutach rozgrzać smalec na patelni i opiec kawałki dość
mocno. Do żaroodpornego naczynia wsypać pokrojoną grubo cebulę. Na nią wyłożyć usmażone kawałki mięsa. Polać sosem. Wlać 100
ml wody i zapiekać 1 godzinę w temp. 180 st.C
Komentarze
Prześlij komentarz