Fasolka po bretońsku
Składniki:
1 kg fasoli
1/2 kg łopatki
2 wędzone nogi z kurczaka
1 duża cebula lub 2 małe
2 szklanki przecieru pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach
sól, pieprz
Dzień wcześniej moczymy fasolę. Następnego dnia zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Wlewamy świeżej wody i gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach). Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do fasoli. Dodajemy całe nogi wędzone i pokrojoną łopatkę w kostkę.Gotujemy kolejną godzinę. Wyjmujemy nogi wędzone i obieramy. Mięso kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym. Jeśli fasola już zmiękła, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego
1 kg fasoli
1/2 kg łopatki
2 wędzone nogi z kurczaka
1 duża cebula lub 2 małe
2 szklanki przecieru pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach
sól, pieprz
Dzień wcześniej moczymy fasolę. Następnego dnia zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Wlewamy świeżej wody i gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach). Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do fasoli. Dodajemy całe nogi wędzone i pokrojoną łopatkę w kostkę.Gotujemy kolejną godzinę. Wyjmujemy nogi wędzone i obieramy. Mięso kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym. Jeśli fasola już zmiękła, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz