Ciasto z brzoskwiniami w galaretce i kremem budyniowym
Przedstawiam Wam ciasto z brzoskwiniami bardzo orzeźwiające w smaku. Proste w zrobieniu, ale wymagające czasu. Zachęcam do pieczenia, jest warte Waszych starań. Najlepiej smakuje po 2 dniach, kiedy biszkopt przejdzie wszystkimi smakami.
Biszkopt: (blacha prostokątna 25 x 30 cm)
4 jajka
niepełna szkl. cukru (ponad 3/4)
niepełna szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Sposób przygotowania dostępny tutaj
Krem budyniowy:
1/2 kostki masła prawdziwego
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżki cukru pudru
W 1/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałą cześć mleka
zagotowujemy, dodajemy cukier. Jak mleko zawrze zdejmujemy z gazu, dodajemy
budyń i energicznie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i zagotowujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia. Masło kroimy w kostkę i czekamy, aż zmięknie.
Dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Partiami dodajemy
ostygnięty budyń. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Puszka brzoskwiń w syropie
Masa krówkowa
Wiórki kokosowe
2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Brzoskwinie
odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Upieczony biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą warstwę nasączamy
syropem z brzoskwiń. Wykładamy krem budyniowy. Na kremie umieszczamy pokrojone brzoskwinie.
Jak galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na brzoskwinie. Wkładamy do
lodówki, aż galaretka będzie gotowa. Następnie kładziemy na galaretkę blat
biszkoptowy i lekko dociskamy. Nasączamy syropem z brzoskwiń. Smarujemy
cienką warstwą masy krówkowej. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDwa różne wymiary blachy i tortownicy są podane, inny tu, inny w przepisie na biszkopt. Mi nie wyszedł z tego przepisu biszkopt. Opadł już w trakcie pieczenia.
OdpowiedzUsuńI ta galaretka, która jest na zdjęciu to niby jest ze szklanki wody?
OdpowiedzUsuńA mi zawsze to ciasto wychodzi i jest pyszne
OdpowiedzUsuń