Ciasto z brzoskwiniami w galaretce i kremem budyniowym



Przedstawiam Wam ciasto z brzoskwiniami bardzo orzeźwiające w smaku. Proste w zrobieniu, ale wymagające czasu. Zachęcam do pieczenia, jest warte Waszych starań. Najlepiej smakuje po 2 dniach, kiedy biszkopt przejdzie wszystkimi smakami.

Biszkopt: (blacha prostokątna 25 x 30 cm)
4 jajka
niepełna szkl. cukru (ponad 3/4)
niepełna szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania dostępny tutaj

 
Krem budyniowy:
1/2 kostki masła prawdziwego
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżki cukru pudru

W 1/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy, dodajemy cukier. Jak mleko zawrze zdejmujemy z gazu, dodajemy budyń i energicznie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło kroimy w kostkę i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Partiami dodajemy ostygnięty budyń. Dokładnie mieszamy.

Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Puszka brzoskwiń w syropie
Masa krówkowa
Wiórki kokosowe

2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Upieczony biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą warstwę nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy krem budyniowy. Na kremie umieszczamy pokrojone brzoskwinie. Jak galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na brzoskwinie. Wkładamy do lodówki, aż galaretka będzie gotowa. Następnie kładziemy na galaretkę blat biszkoptowy i lekko  dociskamy.  Nasączamy syropem z brzoskwiń. Smarujemy cienką warstwą masy krówkowej. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.  Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego. 


Komentarze

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa różne wymiary blachy i tortownicy są podane, inny tu, inny w przepisie na biszkopt. Mi nie wyszedł z tego przepisu biszkopt. Opadł już w trakcie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. I ta galaretka, która jest na zdjęciu to niby jest ze szklanki wody?

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi zawsze to ciasto wychodzi i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty