Zimowy tort pomarańczowy / Pomarańczowa kraina lodu
Robienie tortów sprawia mi wielką przyjemność.Staram się, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował.
Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cm
Składniki na biszkopt:
4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem, tak długo aż rozpuści się cukier i masa potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy powoli mąkę z proszkiem do masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty.
Poncz:
1/2 szklanki wody
sok 1/2 cytryny
2 łyżki cukru.
Całość zagotowujemy, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bita śmietana:
duża śmietana kremówka 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 paczka śmietan - fix
Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach, po 2-3 minutach dodajemy cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy właściwą konsystencję bitej śmietany.
Krem pomarańczowy:
1 białko
70 gram cukru
110 gram masła (temperatura pokojowa)
sok z małej pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy)
Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy cukier. Naczynie z białkiem umieszczamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści - ma powstać dość sztywna masa. Następnie naczynie z bezą zdejmujemy z kąpieli wodnej i ubijamy nadal, aż miska się ochłodzi. Masło do bezy dodajemy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Krem przechowujemy w lodówce.
Każdy z blatów nasączamy po kolei ponczem. Przekładamy bitą śmietaną. Całość smarujemy na wierzchu i po bokach kremem pomarańczowym. Ozdabiamy wedle uznania, w tym przypadku są to gwiazdki z bitej śmietany wyciśnięte szprycą i kakaowa posypka. Boki są posypane wiórkami kokosowymi.
Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cm
Składniki na biszkopt:
4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem, tak długo aż rozpuści się cukier i masa potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy powoli mąkę z proszkiem do masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty.
Poncz:
1/2 szklanki wody
sok 1/2 cytryny
2 łyżki cukru.
Całość zagotowujemy, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bita śmietana:
duża śmietana kremówka 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 paczka śmietan - fix
Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach, po 2-3 minutach dodajemy cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy właściwą konsystencję bitej śmietany.
Krem pomarańczowy:
1 białko
70 gram cukru
110 gram masła (temperatura pokojowa)
sok z małej pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy)
Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy cukier. Naczynie z białkiem umieszczamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści - ma powstać dość sztywna masa. Następnie naczynie z bezą zdejmujemy z kąpieli wodnej i ubijamy nadal, aż miska się ochłodzi. Masło do bezy dodajemy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Krem przechowujemy w lodówce.
Każdy z blatów nasączamy po kolei ponczem. Przekładamy bitą śmietaną. Całość smarujemy na wierzchu i po bokach kremem pomarańczowym. Ozdabiamy wedle uznania, w tym przypadku są to gwiazdki z bitej śmietany wyciśnięte szprycą i kakaowa posypka. Boki są posypane wiórkami kokosowymi.
Zaciekawił mnie ten krem pomarańczowy, tylko brak opisu jak go zrobić:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń