Zawijaniec makowy / Makowiec
Zbliżają się święta. Stąd też przedstawiam Wam mój przepis na pyszny zawijaniec makowy.
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3/4 paczki drożdży
mała śmietana
3 łyżki cukru
100 gram margaryny
Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy.
Masa makowa:
Można użyć gotową. Ja jednak robię sama.
2-3 szklanki maku
1/2 paczki masła
Skórka z pomarańczy
Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek)
Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki)
Mak gotujemy w mleku przez 30 minut. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta był pod spodem. Boki ciasta zawijamy również pod spód. Gotowe rolady owijamy papierem do pieczenia (w miarę ciasno). Wkładamy do wąskich foremek. Pieczemy 40 min. w temp.+180 st.C
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3/4 paczki drożdży
mała śmietana
3 łyżki cukru
100 gram margaryny
Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy.
Masa makowa:
Można użyć gotową. Ja jednak robię sama.
2-3 szklanki maku
1/2 paczki masła
Skórka z pomarańczy
Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek)
Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki)
Mak gotujemy w mleku przez 30 minut. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta był pod spodem. Boki ciasta zawijamy również pod spód. Gotowe rolady owijamy papierem do pieczenia (w miarę ciasno). Wkładamy do wąskich foremek. Pieczemy 40 min. w temp.
3/4 paczki drożdży, - jakich, świeżych czy suchych?
OdpowiedzUsuńdolaczam sie do powyzszego pytania
OdpowiedzUsuńkostka świeżych drożdży starcza na ok. 1 kg mąki. Suche - paczuszka jest chyba na pół kg mąki.
OdpowiedzUsuńCiasto ma małą rozpiskie nie ma ile i wczym rozpuścić drożdże itp.co to za rospuska kolejności.
OdpowiedzUsuńJa akurat drożdży nie rozpuszcza, tylko dodaję do pozostałych składników.
UsuńPo pierwsze,nie 100 gram,tylko gramów,po drugie maku się raczej nie gotuje,tylko sparza.Trzecie,nie wiem,czy 20 minut mu wystarczy.Najlepiej sparzać ok pół godziny i zostawić w tej wodzie na klika godzin.Miękkość można sprawdzić rozcierając go w palcach.Do mielenia najlepsze jest specjalne sitko z bardzo drobnymi oczkami,tzw "makówka".Co do drożdży,faktycznie brak precyzji odnośnie ilości i rodzaju.
OdpowiedzUsuń