Ślimaczki z ciasta francuskiego
Bardzo smaczna i efektowna przystawka na różne okazje - idealna do barszczyku czerwonego. Wykonanie proste i bardzo szybkie.
Składniki:
ciasto francuskie
szynka konserwowa
ser żółty w plastrach
Można użyć gotowego ciasta francuskiego. Rozkładamy prostokąt. Na cieście rozkładamy warstwę szynki konserwowej, następnie warstwę sera żółtego. Zawijamy w rulon od szerszego boku do połowy ciasta. To samo robimy z drugiego boku. Staramy się to zrobić jak najściślej. Mocno dociskamy do siebie powstałe dwie "rurki", ale tak, aby ich nie zdeformować. Tniemy na plastry o grubości ok. 1.5 cm. Układamy na płasko na papierze do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C. Pieczemy 10 minut. Następnie obracamy nasze ślimaczki na drugą stronę i pieczemy max. 10 min. Obserwujemy, aby za mocno się nie przypiekły. Smacznego.
Składniki:
ciasto francuskie
szynka konserwowa
ser żółty w plastrach
Można użyć gotowego ciasta francuskiego. Rozkładamy prostokąt. Na cieście rozkładamy warstwę szynki konserwowej, następnie warstwę sera żółtego. Zawijamy w rulon od szerszego boku do połowy ciasta. To samo robimy z drugiego boku. Staramy się to zrobić jak najściślej. Mocno dociskamy do siebie powstałe dwie "rurki", ale tak, aby ich nie zdeformować. Tniemy na plastry o grubości ok. 1.5 cm. Układamy na płasko na papierze do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C. Pieczemy 10 minut. Następnie obracamy nasze ślimaczki na drugą stronę i pieczemy max. 10 min. Obserwujemy, aby za mocno się nie przypiekły. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz