Pyszotka / Kruche ciasto z kremem budyniowym i orzechami włoskimi
Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Jest smaczne, półsłodkie, takie małe niebo w "gębie" Jest przy nim trochę pracy, ale warto pyszotkę zrobić. Zapraszam do jej przygotowania.
Ciasto:
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
250 gram masła prawdziwego
zapach waniliowy
2 żółtka
Dodatkowe składniki:
ciemny dżem (idealnie pasuje z ciemnej porzeczki)
pokrojone orzechy włoskie
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną margarynę. Ugniatamy mąkę z margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut.
Z białek od ciasta i kremu(6 białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C
W tym czasie możemy przygotować krem. Z żółtek i cukru ubijamy kogel-mogel. Dodajemy 1/2 szklanki zimnego mleka i obie mąki. Mieszamy wszystkie składniki. 1 1/2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do masy. Energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Jak składniki się połączą i masa będzie jednolita, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło i dokładnie miksujemy.
Na spodnie ciasto wykładamy nasz krem. Na wierzchu kładziemy placek z orzechami i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 12 godziny. Smacznego :)
Zachęcam do pozostawienia komentarz. z góry dziękuję.
Ciasto:
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
250 gram masła prawdziwego
zapach waniliowy
2 żółtka
Dodatkowe składniki:
ciemny dżem (idealnie pasuje z ciemnej porzeczki)
pokrojone orzechy włoskie
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną margarynę. Ugniatamy mąkę z margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut.
Z białek od ciasta i kremu(6 białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C
W tym czasie możemy przygotować krem. Z żółtek i cukru ubijamy kogel-mogel. Dodajemy 1/2 szklanki zimnego mleka i obie mąki. Mieszamy wszystkie składniki. 1 1/2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do masy. Energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Jak składniki się połączą i masa będzie jednolita, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło i dokładnie miksujemy.
Na spodnie ciasto wykładamy nasz krem. Na wierzchu kładziemy placek z orzechami i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 12 godziny. Smacznego :)
Zachęcam do pozostawienia komentarz. z góry dziękuję.
Komentarze
Prześlij komentarz