Bigos świąteczny
Bigos to jedno z moich ulubionych dań. Jem go na ciepło i na zimno. Uwielbiam ten smak. Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem.
Składniki:
3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej)
1 kg pokrojonej kapusty białej
suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści)
ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.)
2 wędzone nogi z kurczaka
kiełbasa (wedle uznania)
1 duża cebula
4-5 liści laurowych
4-5 sztuk ziela angielskiego
ziarna pieprzu czarnego
sól, pieprz, papryka, zioła
Kapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest za kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej.
Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do kapusty dodajemy gotową cebulkę, mięso, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz wędzone nogi z kurczaka. Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzybki również wlewamy do garnka z kapustą. Jak ktoś lubi, to może dodać również suszoną śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy garnek z gazu i czekamy do następnego dnia.
W dniu kolejnym gotujemy nasz bigos ok. 1-2 godzin. Teraz nasze danie nabiera odpowiedniego koloru. Doprawiamy go ulubionymi ziołami (prowansalskie, rozmaryn, oregano, papryka itp). Życzę smacznego.
Składniki:
3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej)
1 kg pokrojonej kapusty białej
suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści)
ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.)
2 wędzone nogi z kurczaka
kiełbasa (wedle uznania)
1 duża cebula
4-5 liści laurowych
4-5 sztuk ziela angielskiego
ziarna pieprzu czarnego
sól, pieprz, papryka, zioła
Kapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest za kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej.
Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do kapusty dodajemy gotową cebulkę, mięso, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz wędzone nogi z kurczaka. Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzybki również wlewamy do garnka z kapustą. Jak ktoś lubi, to może dodać również suszoną śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy garnek z gazu i czekamy do następnego dnia.
W dniu kolejnym gotujemy nasz bigos ok. 1-2 godzin. Teraz nasze danie nabiera odpowiedniego koloru. Doprawiamy go ulubionymi ziołami (prowansalskie, rozmaryn, oregano, papryka itp). Życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz